Organizacja w kuchni

Niezależnie od tego, czy lubimy gotować – warto zadbać o prawidłową organizację w kuchni. Miłośnikom gotowania pozwoli to czerpać maksimum radości z gotowania, a pozostałym jej użytkownikom zminimalizować czas spędzony na przygotowywaniu posiłku.

Przy urządzaniu kuchni szalenie ważne jest ustawianie blatu i stanowisk roboczych. Trzeba pamiętać, że poszczególne fazy przygotowywania posiłku powinny zostać odzwierciedlone w kuchennej infrastrukturze.

Pierwszy obszar na którym się skupimy to przechowywanie. Lodówka i spiżarnia muszą być łatwo dostępne, a zgromadzone produkty powinny zostać uporządkowane i opisane. Bardzo ważne żeby właściwie każdy składnik miał swoje stale miejsce, ażeby odruchowo można było sięgnąć po właściwą rzecz.

Kolejna runda to przygotowywanie towarów do obróbki, W tym miejscu powinny się znaleźć kosze kuchenne na odpady biologiczne , a oprócz tego pozostałe. Należy zainwestować w inteligentne kosze, które automatycznie otwierają się i zamykają w miarę potrzeb. W tej części kuchni powinien się też odkryć zlewozmywak i brat roboczy.

Trzecim obszarem, którym się zajmiemy jest obróbka żywności. Sprzęty, które powinny się znaleźć w tym miejscu to kuchenka, piekarnik, mikrofala. Powinno się także odkryć miejsce do postawienia innych sprzętów, takich jak to należyster czy grill. W tym celu niezbędny nam będzie kolejny kawałek blatu roboczego.

Na tym blacie przejdziemy do dalszej fazy przygotowywania posiłku – podawania. Niezbędne będą szafki i szuflady do przechowywania naczyń i sztućców.

Trzeba pamiętać, że przy projektowaniu kuchni powinno się dążyć do jak największej ergonomii. Niezbędne naczynia, produkty i narzędzia powinny w każdym momencie być w zasięgu ręki.

Zobacz więcej: kosze kuchenne.

FacebookTwitterGoogle+Share

admin

You must be logged in to post a comment.