Korzyści z jedzenia warzyw i owoców
Aby dbać o własne zdrowie w większości sytuacji nie wystarczy tylko urozmaicenie diety. By z ogromnym skutkiem i szybko pozbyć się niedoborów niektórych bardzo poważnych składników, polecam sięgnąć po preparaty, które poprawnie się wchłaniają i zapewnią zdrowie.
Jednymi z substancji, których właściwe stężenie w diecie jest bardzo nieproste do uzyskania, są kwasy omega 3. W codziennym jadłospisie musiałaby się wyszukać morska ryba, tymczasem nie preferuje i może je jeść. Dodatkowo ich przyswajalność niweluje zbyt duża ilość kwasów omega 6, pochodzących zwykle z tłuszczów roślinnych. Tymczasem zbyt mała ilość kwasów omega 3 ma możliwość wpłynąć na występowanie depresji, przemęczenia i chorób serca.
Do depresji przyczynić się ma możliwość brak również innego składnika. Witamina d3 spełnia rolę budulcową – pomaga we wchłanianiu wapnia i wpływa na prawidłową budowę kości, niemniej jednak jej niedobór w diecie ma możliwość być też przyczyną depresji. Latem tę witaminę możemy uzyskać naturalnie przez opalanie, natomiast zimą i w okresach przejściowych warto zastanowić się nad suplementacją, szczególnie jeśli w wielu przypadkach dopada nas wiosenna albo jesienna chandra.
Innym istotnym czynnikiem w naszym organizmie jest koenzym q10. Na jego suplementację nigdy nie jest za późno. Nawet o ile schorzenia spowodowane niedoborem już wystąpiły, należy mieć prawidłowe stężenie tego składnika we krwi. Pomaga on przede wszystkim w sytuacji chorób serca. Ponadto świetnie wpływa na odporność organizmu, dlatego polecam przyjmować go przed rozpoczęciem „sezonu grypowego”. Cenne właściwości w tym zakresie ma również witamina C.
Należy sprawdzić: witamina k2.
Has one comment to “Korzyści z jedzenia warzyw i owoców”
Tokamoka - Lipiec 10, 2015
Naprawdę dobry artykuł, bardzo mi się przydał, bo akurat szukałem odpowiedzi na te pytania. Będę zaglądał częściej.