Zamrażarki szokowe

Każdy raczej wie o tym, że przechowywanie większej ilości jedzenia przez dłuższy okres czasu jest możliwe, dzięki mrożeniu. W większych sklepach z produktami spożywczymi przedsiębiorcy najczęściej korzystają z dużych zamrażarek, by zmieścić większe ilości jedzenia. Natomiast z drugiej strony jak się okazuje klasyczne mrożenie moraz swoje wady i nie zawsze jest najlepszym rozstrzygnięciem.

Dlaczego? Konkretniej chodzi o to, że produkty nie będą schładzane jakoś szybko, a co za tym idzie do ich pełnego zamrożenia musi minąć trochę czasu. A przy tym niska temperatura praktycznie za każdym razem zmienia wodę znajdującą się na produktach w cząsteczki lody, które z kolei uszkadzają mrożony produkt. Na całość zasada jest taka, że im dłużej trwa proces mrożenia, tym uszkodzenia te niestety będą większe. Istnieje natomiast niezbite rozwiązanie, które umożliwi na efektywne wyeliminowanie wyżej wymienionych problemów. Chodzi o mrożenie szokowe, z którego wraz z biegiem czasu korzysta coraz więcej firm. Jego największą pozytywną właściwością jest przede wszystkim to, że zamrażanie trwa bardzo krótko, a co za tym idzie oszczędza się nie tylko czas, niemniej jednak też nie powstają żadne uszkodzenia towarów co oczywiście ma duże znaczenie. W tego rodzaju urządzeniach do mrożenia szokowego mamy do czynienia z bardzo niską temperaturą, a ciepło z mrożonych towarów natychmiast odprowadzane jest na zewnątrz. W ten sposób można uniknąć również zmiany walorów smakowych pożywienia, a jak wiadomo nie wpływają one raczej korzystnie na produkty.

Sprawdź: komory szokowego mrożenia.

FacebookTwitterGoogle+Share

admin

You must be logged in to post a comment.