Pączek – jak go zrobić?
Kiedy zbliża się tłusty czwartek, kilka pań, które lubią i potrafią piec, zaczyna myśleć o tym, jakie pączki upieką. Wiele z nich decyduje się na takie tradycyjne z marmoladą. Te zwykle są najlepiej popularne. Są jednak i takie kucharki, które potrafią zrobić pączki z kremem czekoladowym czy budyniowym.
Takie pączki na tłusty czwartek najczęściej piecze się bez niczego i dopiero szprycuje po upieczeniu. Dzięki temu wyrastają one na bardziej puszyste i są większe. Jednakowo nadziewa się pączki w cukierniach. Tam również nie nadziewa się ichniejszym przed pieczeniem, ale zawsze po.
Domowe pączki zawsze smakują przeciwnie niż te kupione z w sklepie. Do takich nigdy nie dostaje się żadnych spulchniaczy czy sztucznych dodatków, które wpływają na smak i wygląd pączka. Domowe pączki na tłusty czwartek robi się z mleka, mąki, jajek i drożdży. W odpowiednich proporcjach bez wątpienia. Smaży się je w głębokim tłuszczu. Zwykle smażenie takie nie trwa długo. Tym bardziej, jeżeli tłuszcz jest solidnie rozgrzany. Zdarza się, że wymaganie chwili, żeby pączki się upiekły. Przygotowanie cista i formowanie pączków trwa zdecydowanie dłużej niż ichniejszym pieczenie. Ale ci, którzy lubią te wypiek i potrafią go przygotować własnymi siłami, nie żałują czasu, który na takie prace muszą przeznaczyć. Wychodzą oni z założenia, że jeżeli pączek posiada własne święto, to oni nie mogą uczcić go zupełnie inaczej niż poprzez upieczenie domowych pączków i zjedzenie jednego z nich. Przynajmniej jednego. Są i takie osoby, które w tłusty czwartek zjadają nawet kilka czy kilkanaście pączków.
Sprawdź również informacje na stronie: Tłusty czwartek.
Has one comment to “Pączek – jak go zrobić?”
Orzeszek - Styczeń 14, 2017
Ciekawie napisany artykuł, który jest niesamowicie wartościowy. Gratuluję pomysłu.