Jakie powinny być opakowania na kawę

Ażeby żywność na dłużej zachowała świeżość i ażeby można było ją w intuicyjny sposób przechowywać, musi być stosownie zapakowania. Opakowania na cukierki muszą być wykonane z papieru lub folii, które nie zawierają szkodliwych substancji, ponieważ mogłyby one przeniknąć do żywności. Stąd też, zanim powstanie finalna wersja opakowania na kawę, potrzeba szeregu badań na temat tego, jaki powinien być papier, w który jest zapakowana.

Przede wszystkim musi pozwalać na zachowanie zupełnej świeżości, gruntownie takiej, jak w dniu, w którym została zapakowana. Najczęściej kawa, której ziarna są zmielone, pakowana jest próżniowo. Opakowanie składa się z dwóch warstw. Pierwsza z nich jest wykonana z nieprzepuszczającej folii, najczęściej w kolorze srebrnym. Dzięki swojej budowie, uniemożliwia przenikanie tlenu i zatrzymuje promieniowanie UV. Oprócz tego jest też odporne na wilgoć. Znacząca większość produktów żywnościowych psuje się pod wpływem wilgoci, więc w wielkiej mierze rolą opakowania jest chronić produkty żywnościowe przed zawilgoceniem. Opakowania na lody sprawiają, że nie przenikają do ich smaku zapachy z innych towarów, które są przechowywane w tej samej zamrażarce. Dzięki temu, że wykonane są ze śliskiego papieru nie roztapiają się pod wpływem działania temperatury a napisy i obrazki, które się na nich znajdują, nie rozmazują się. Na każdym opakowaniu musi znajdować się informacja dotycząca składu a także terminu przydatności do spożycia. W dodatku jest na nim nadrukowany także numer serii, z której pochodzi żywność.

Zobacz: opakowania na cukierki.

FacebookTwitterGoogle+Share

admin

You must be logged in to post a comment.