Chłodzenie szokowe

Wręcz najbardziej upalne lato nie stanowi kłopotu dla naszych produktów żywnościowych, o ile mamy lodówkę i zamrażarkę. Te urządzenia pozwalają nam chronić się przed problematyczną wysoką temperaturą, a co za tym idzie, przed psuciem się żywności. W wysokiej temperaturze bakterie, grzyby i pleśnie namnażają się w bardzo szybkim tempie, a to doprowadza to do nieodwracalnego procesu niszczenia produktu spożywczego.

Na początku przestaje być on zwyczajnie świeży, a później najzwyczajniej w świecie psuje się, przez co nie możemy go wykorzystać. Jeżeli już chcemy przedłużyć trwałość jakiego produktu, konieczne jest przetrzymywanie go w chłodni. Chłodnie utrzymują niską temperaturę kilku stopni, a w takich warunkach drobnoustroje co prawda nadal działają, niemniej jednak zdecydowanie wolniej, a to powoduje, że nie stanowią większego zagrożenia dla żywności i z powodzeniem możemy zdążyć ją zjeść zanim się zepsuje. Komory mroźnicze działają identycznie, przy czym one całkowicie hamują rozwój drobnoustrojów dosłownie na sporo miesięcy. O ile chcemy zabezpieczyć żywność przed psuciem, to powinniśmy ją po prostu zamrozić w taki sposób, że będzie ona całkowicie zabezpieczona przed psuciem się, a w każdej sytuacji możemy żywnością wyjąć, rozmrozić i ponownie użytkować. Kontenery chłodnicze i mroźnie są wykorzystywane bez wątpienia nie tylko w prywatnych domach, ale też w różnego rodzaju zakładach, gdzie produkowana jest żywność albo tam, gdzie ta żyzność jest serwowana klientom. Solidnie działające chłodnia i zamrażarka są oczywiście ogromną pomocą w zachowaniu świeżości produktów spożywczych.

Źródło: schładzanie szokowe.

FacebookTwitterGoogle+Share

admin

You must be logged in to post a comment.