Chłodzenie jedzenia

Chłodnie służą do długotrwałego przechowywania żywności. Chodzi tutaj o zwiększenie o kilka, a nawet kilkanaście dni czasu świeżości części towarów. Świeże mleko, mięso i ryby są najmniej trwałymi produktami żywnościowymi i w ich przypadku poza warunkami chłodniczymi może dojść do psucia już po upływie kilku godzin.

Jeżeli już jednak chcemy, aby te produkty przez długi okres czasu pozostały świeże, trzeba je chłodzić. Komora chłodnicza jest specjalną komorą pozwalającą na utrzymywanie niskiej temperatury konkretnych produktów, a tym samym przedłużenie ich trwałości. Każdy z nas w domowych warunkach ma taką mini komorę chłodzącą w postaci lodówki. Dzięki specjalnemu agregatowi chłodzącemu w lodówce utrzymana jest temperatura na poziomie kilku stopni, co sprawia, że w produkcie znacznie spowolnione są różnego rodzaju procesy psucia się. Bakterie tak mocno się nie namnażają, a co za tym idzie, nie występuje tu problem z tym, że produkt bardzo szybko uległyby zniszczeniu na skutek normalnych procesów, które się w nim odbywają. W zastosowaniach przemysłowych też ma to znaczenie, ale wykorzystywane są profesjonalne duże komory chłodnicze zwane chłodniami. Nie za każdym razem należy je kupować – czasem istnieje sposobność ich wynajęcia. Długoterminowy wynajem chłodni jest w znaczącej liczbie sytuacji bardzo opłacalny, gdyż cena wynajęcia na długi termin nie jest wcale wysoka, a na pewno niższa niż cena zakupu konkretnej komory. Firmy, które nie mogą sobie pozwolić na taki zakup albo dla których jest on zwyczajnie nieopłacalny, zdecydowanie częściej decydują się na to, ażeby taką chłodnię wynająć.

Źródło: zamrażanie szokowe.

FacebookTwitterGoogle+Share

admin

You must be logged in to post a comment.