Przemysłowe maszyny – maszyny do czekolady

 

Wyroby czekoladowe to ulubione słodycze większości z nas. Smak czekolady nieprzerwanie kojarzy nam się z dzieciństwem, kiedy jako dzieci zajadaliśmy się słodkimi, ciemnymi tafelkami i brudziliśmy sobie nimi buzie. Od lat czekolada wytwarzana jest przez maszyny do czekolady i dzisiaj właściwie nie robi się jej już ręcznie, w tradycyjny sposób. Tradycje robienia czekolady są bardzo stare, sięgają już kilkuset lat wstecz. Wtedy to obecnie ktoś pierwszy raz wpadł na pomysł, ażeby zrobić pierwszą czekoladę.

Dzisiaj już nie kreuje się jej w ręczny osób do użytku komercyjnego. Wyłącznie niewielkie partie wytwarzane są ręcznie, a do większości zastosowań wykorzystywane są maszyny cukiernicze, które topią kakao z mlekiem i innymi dodatkami, a także mieszkają i przelewają w specjalnych form, w których gorąca czekolada zastyga i tworzy wzór znanej nam tabliczki. Dzisiaj czekolada nie jest też zawijana ręcznie. Wszystko robią zawijarki do czekolady, do których wpadają tabliczki i które otaczają je warstwą sreberka, a później wierzchnim opakowaniem. Proces pakowania, sortowania i oznaczania też odbywa się przez maszyny, które specjalnie się do tego sortuje. Czekoladę robi się w wielkich kadziach, do kadzi tych wsypuje się wszystkie składniki z receptury i podgrzewa je na tyle, że zostaje ona roztopiona i miesza się z innymi składnikami w stanie płynnym. Dzięki wielogodzinnemu mieszaniu i odparowaniu możemy dostać doskonałą jakość czekolady i estetyczną barwę. Smak też jest taki jak kiedyś, kiedy robiono ją ręcznie.

Zobacz: Flowpack.

FacebookTwitterGoogle+Share

admin

Has one comment to “Przemysłowe maszyny – maszyny do czekolady”

You can leave a reply or Trackback this post.
  1. TTMechanik - Grudzień 15, 2015

    Naprawdę świetny artykuł, niezmiernie mi się przydał, ponieważ właśnie szukałem odpowiedzi na te pytania. Będę zaglądał częściej.

You must be logged in to post a comment.