Czym jest dejonizacja?

 

Woda, choćby była najczystsza, nie w każdej sytuacji ma takie właściwości i parametry, aby można ją było dowolnie wykorzystywać. W sytuacji użycia wody do produkcji żywności, do produkcji leków albo kosmetyków, a również we przeróżnego rodzaju laboratoriach, woda musi być oczyszczona ze zbędnych ładunków elektrostatycznych. Do tego celu wykorzystuje się specjalne urządzenia do dejonizacji, w skład których wchodzą m.in. listwy dejonizacyjne lub specjalne pistolety.

Wodę dejonizowaną stosuje się tak, jak pisaliśmy powyżej w gastronomii i kosmetyce, ale ma ona także wykorzystanie w myjniach samochodowych, w procesach produkcji tekstyliów, w procesach galwanizacyjnych i przy produkcji szkła i metali. Listwa jonizująca z takich urządzeń wykorzystywana jest również w trakcie przygotowania wody dla szpitali, sanatoriów, gabinetów medycznych i laboratoriów. Zastosowanie wody dejonizowanej notuje się także w rolnictwie i w przemyśle drukarskim. Dzisiejsza woda jest bardzo mocno naładowana ładunkami elektrostatycznymi i przez to nie można jej wykorzystać w każdym zakresie. W procesie usuwania dodatnich i ujemnych jonów dejonizacja powoduje, że woda otrzymuje parametry, przy których może być swobodnie wykorzystywana. Szeroki zakres stosowania pokazuje jasno, że woda, jaką dysponujemy codziennymi, nie jest zbyt dobrej jakości. Rozpuszczone w niej związki sprawiają, że w wielu procesach technologicznych w stanie pierwotnym byłaby po prostu bezużyteczna. Umiejętne jej oczyszczenie sprawia, że przemysł ma możliwość korzystać bez konieczności narażania się na gorszą jakość wyrobów.

Sprawdź: listwa jonizująca.

FacebookTwitterGoogle+Share

admin

You must be logged in to post a comment.